Microsoft Kinect Motion





 

 

   Nintendo Wii'nin grafikler üzerinden yarattığı eğlence vurgusu mevcut jenerasyon oyun konsollarında büyük başarı elde etti. Playstaion ve Xbox'ın hareket tabanlı oyun alanında bu ürüne cevap vermesi birkaç yıl aldı ve ortaya Playstation Move ve Xbox kinect çıktı. Bu konsollar içinde sizin tercihiniz nedir bilemiyoruz ancak bu türün şuanda trend olduğu kesin.

   Bu teknolojiyi sadece hareket kontrol sistemi olarak tanımlamak biraz yüzeysel olabilir. Microsoft Kinect, bu anlamda türevlerinden ayrılıyor. Sony Move'un ve Nintendo Wii'nin hareketi siz elinizi salladıkça algılayan kollarından farklı olarak Microsoft Kinect tüm vücudunuzu bir konsol koluna çeviriyor. Televizyonunuzun önüne ya da üstüne yerleştirdiğiniz hareket algılayıcı kamera sizin hareketlerinizi Xbox'ın anladığı komutlar haline çeviriyor. Microsoft bu yapıyı sadece genel oyun kullanıcıları için değil aynı zamanda Xbox 360'ın menülerine adapte edeceği bir sistem olarak görüyor. Ancak bu "Azınlık Raporu" filminden aşina olduğumuz sistem bir adet oyunla birlikte size 150$'a mal oluyor.

   Tasarım olarak Kinect'in sahib olduğu siyah kamera çubuğu diğer Webcam'lerden daha büyük fakat televizyonunuzun yanına bırakabileceğiniz kadar da kompakt bir yapıda. Ana kinect sensoru 28 santim genişliğinde, 7 - 8 santim derinliğinde ve televizyonunuzun altına ya da üzerine bırakabileceğiniz bir yapıda. Kendi görüş açısını otomatik olarak ayarlayabilecek bir kafa yapısına sahip olan sensor kare bir platformun üzerinde oturuyor. Bu parçanın hareketlerini cihazın kurulumda ve oyunların çalıştırılması esnasında gözlemleyebiliyorsunuz. Cihazın plastik tabanı belli oranda eğimli yüzeyde tutunabilecek kadar taşıma sağlasa da Microsoft cihazı düz yüzeyde kullanmanızı tavsiye ediyor. Kinect sensorlerinin ön tarafında derinlik sensorlerini gizleyen pencereler, bir RGB kamera ve çok girişli bir mikrofon bulunmakta. Cihazın kafasını biraz kaldırıp belli bir açıya getirdiğinizde tüm odayı taramaya yardım eden gelişmiş Kinect kamerasının infrared ışığını fark edebilirsiniz. Kinect açık kaldığı müddetçe yanan yeşil bir LED ışığa sahip.

   Kinect ile ilgili en büyük problem sistemin nasıl çalıştığı değil sizin kinect için kullandığınız odanın büyüklüğü olacak. Sistem sağlıklı çalışabilmek için oyuncular arasında en az 2 metrelik mesafeye ihtiyaç duyuyor.

   Kinect'in basına dağıttığı birçok fotoğrafta aile bireylerinin büyük bir salon içinde sistemi kullandığını görüyoruz. Özelliklede şehir içinde apartmanlarda yaşayanlar için bu denli geniş odalar her zaman mümkün olmuyor. Bu sebeple de Kinect alacağınız zaman göz önünde bulundurmanız gereken en önemli şey bu diyebiliriz.

 

 


   

   Aynı zamanda Kinect için gerekli televizyon ölçüleri de sistemin kullanılabilirliği açısından bir hayli önemli. Microsoft'un tavsiye ettiği bir büyüklük yok ancak 66 ekran bir televizyonda bu deneyimi yaşamak sizi çokta tatmin etmeyebilir. Çünkü el hareketlerini kullanarak sistemi kontrol etmek için belli bir ekran büyüklüğüne ihtiyaç var tahminimize göre 81 ekran ve üzeri televizyonlar size ihtiyaç duyduğunuz alanı verecektir. Bunun yanı sıra televizyonunuzun HD özelliğinin olması yaşanacak tecrübeyi katlaması açısından önemli olan bir başka faktör. Kinectin kurulumu çoğunlukla kolay diyebileceğimiz bir yapıda ancak cihazın ses alma işlemini doğru yapabilmesi için ayarlamak biraz zaman alıyor. Kinect sesli komutlara tepki verebiliyor bu sebeple de sistemin öncelikle evinizin içindeki ortam seslerini ölçmesi gerekiyor. Şayet gürültülü bir çevrede yaşıyorsanız bu işlem yorucu bir hal alabiliyor.

   Birkaç dakikalık kurulumun ardında Kinect kullanıma hazır hale geliyor tabi isterseniz Kinectin menü seçeneklerinden dilediğiniz ayarlamayı da yapabilirsiniz. Microsoft'un Kinect yazılımı Xbox 360'ın kontrol paneli tamamen değiştiriyor fakat tüm bu özellikler kinect cihaza bağlanana kadar gizli kalıyor. İlk kullanımda Kinect ile Xbox 360'ı kontrol ediyor olmak kesinlikle kişi üstünde etkileyici bir etki yaratıyor. Kullanım esnasında ilk aklınıza gelen "Azınlık Raporu"ndaki Tom Cruise'un el hareketleriyle ekrandaki nesneleri yönlendirmesi oluyor. Kinecti kullanırken elinizi sağa ya da sola doğru hareket ettirerek yeni bir sayfa açabiliyor olmanız kişi üstünde son derece tatminkâr bir tecrübe yaratıyor.



   Kinect sürekli açık olduğu için kullanıcı ekrana el sallayarak Kienct'i aktive edebiliyor. Bu işlemle küçük bir el ikonu sağ altta hareketleniyor ve kontrol paneli tamamen Kinect kontrollü hale dönüyor, bu menüye Kinect Hub deniliyor.

   Cihazın ses konrolünü akitve etmek içinse Xbox demeniz yeterli.