Sanal Gerçeklik Hasarlı Uzuvların İyileştirilmesinde Kullanılyor





 

 

Tıp sektörü yeni teknolojilerden faydalanmaya devam ediyor ve bu teknolojilerden birisi de sanal gerçeklik. Bu teknoloji felç geçirmiş hastaların zayıf kol ya da bacaklarını tekrar kullanabilmelerine yardım edebilir. Bundan öncede  sanal gerçekliğin hafızasını kaybeden hastaların hafızalarını geri kazanmlarına yardım ettiği durumlar olduğu biliniyor. Şuanda da bu teknoloji felçden etkilenen uzuvların tekrardan harekete geçirilmesi için kullanılıyor.

İspanyadaki araştırıcılar ekranda hastalara gösterilen hareketli zayıf uzuvların, hastaların psikolojik olarak bu uzuvları tekrar kullanma konusunda harekete geçirdiğini saptadı. Felçten  etkilenen kişikerin bu uzuvlarını daha az kullanmaya meyilli olması, bu uzuvların daha da güç kaybetmesine neden olduğunu düşünürsek yapılan araştırmanın sonuçları oldukça büyük önem taşımakta.

Çalışmada bir "Rehabilitation Gaming System" (Rehabilitasyon Oyun Sistemi) Microsoft Kinect sensorü ile birlikte kullanıldı. Bu çalışmada hastalar sanal bir nesneyi kendi hareketleri ile yönlendirebiliyorlar.

Araştırmacıların kontrolündeki uygulamada 20 hasta bu araştırma içinde yer aldı. Bu sanal sunumda hastalara kalp krizden etkilenen uzvun daha hızlı ve doğru şekilde hareket ettiği gösterildi. Bu çalışmanın ardından hastaların sakat uzuvlarını daha sık kullandığı gözlemlendi.

Çalışmanın İspanyadaki Fabra Universitesi Syntetic Labaratuarı ana araştırmacılarından Belen Rubio çalışma ile ilgili olarak şunları söyledi "Şaşırtıcı derecede 10 dakikalık bir deneyimin bile hastaların problemli uzuvlarını spontane biçimde hareket ettirmesini sağladığı gözlemlendi. Bu terapi oldukça faydalı bir iyileşme sürecini beraberinde getirecek, spontane biçimde gelişen kol hareketi ve motor hareketler birbirlerini tetikleyerek iyileşme sürecini hızlandıracak."

Bu çalışmadan önce 20 hastadan sadece %35'inin kendilerine gösterilen bir nesneyi almak için problemli kollarını kullanmayı tercih ettikleri gözlemlenirken bu uygulamanın ardından bu oranın tıpkı sağlıklı bireylerde olduğu gibi %50'ye yükseldiği görüldü.

Çalışmanın yazarlarından ve araştırma takımının liderlerinden Profesör Paul Verschure BBC'ye yaptığı açıklamada bu deneyi daha uzun bir süreye yayıp günlük hayatın içine entegre ederek uzun vadeli sonuçları görmeyi amaçladıklarını söyledi.

Araştırma iletişim yöneticisi Dr. Shamim Quadir konuyla ilgili yaptığı açıklamada:"Bu pilot çalışmanın sanal gerçekliğin kalp krizi geçiren hastaların zayıf kollarını kullanma konusunda özgüvenlerini yerine getirdiğini ve bunun da iyileşme sürecini hızlandırdığını söyledi. Quadir: "Daha büyük denemeler bunun mümkün olup olmadığını bizlere gösterecek." dedi.