Nasıl Kullanılır ?

    Mobil cihazınız yardımıyla çevrim içi dahi olmadan dijital ortamda zenginleştirilmiş bilgiye erişebilmek amacıyla kullanılır.

    Teknik anlamda bakacak olursak arttırılmış gerçekliğin anahtarı yazılımdır. Arttırılırmış gerçeklik programları D’fusion, Nnifye Viewer ya da FLARToolkit gibi özel 3D AR programları ile yazılır. Bu programlar geliştiricinin gerçek dünyadaki arttırılmış gerçeklik işaretçisine / marker’a bağlamsal dijital bilgi yerleştirebilmesine olanak tanır. Arttırılmış gerçeklikte yaratılan üç boyutlu tasarımların gerçek zamanlı olarak izlenebilmesi için bilgisayar altyapılarının donanım anlamında gelişmiş olması gerekmektedir. Bununla birlikte bu teknoloji kendine büyük oranda mobil ortamlarda yer bulmaktadır. Bu durum göz önüne alındığında AR’in önünde bulunan en önemli belirleyicinin donanım olduğu söylenebilir.

 

    Bu sisteme erişmek isteyen kullanıcı bir yazılım uygulaması ya da internet tarayıcı eklentisi indirmek durumundadır. Çoğu AR uygulaması Flash ya da Shockwave de üretilir ve bilgiyi bilgisayardaki işaretçiye aktarmak için webcam’e ihtiyaç duyar. Bu kimi zaman hedef / target olarak ta adlandırılan bir işaretçi / marker, barkod ya da basit geometrik şekiller dizisi olabilir. Bilgisayarın AR uygulaması ya da tarayıcı eklentisi marker’da bulunan bilgiyi aldığında, AR programını devreye sokar. İçinde bulunduğumuz dünya ile bilgisayar ortamında yaratılan sanal ortam bu markerlar aracılığıyla bütünleşip, canlanmaktadır.