HTC Vive Geliştirici Versiyonu Kurulum Kılavuzu





Geliştiricilere yollanan HTC Vive Geliştirici Versiyonun içinde Valve'nin hazırladığı sistemle ilgili oldukça ilgi çekici bilgilerin bulunduğu kurulum kılavuzu broşürü de bulunuyor.

Valve, Steam VR kurulum kılavuzunu resmi Steam VR bloğundan yayınlamayı seçti. Ayrıntılı kılavuz broşürü bazı ilginç bilgiler içeriyor ancak büyük kırmızı yazıyla yazılmış "Geliştirme Aşamasındaki Geliştirici Versiyonu Prototipi" ibaresi bu özelliklerin değişebileceği konusunda bizi uyarıyor. Kılavuzdaki 19. ve 20. adımlarda dürbünlerdekine benzeyen bir sistem ile kullanıcıların çerçeveler arasındaki mesafeyi ve lensleri, hareket ettirerek değiştirilebileceğini gösteriyor.

Bu ayarlamayı daha önceden ne işe yaradığı bilinmeyen gözlüğün alt kısımdaki bir top aracılığıyla yapabiliyorsunuz. Broşürde gözlük için istenen mesafedeki göz boşluk ayarı, bu düğme ile ayarlanabilmektedir şeklinde belirtilmiş. Yapabildiğiniz ayarlamalardan biri de göz kusuru olan kullanıcılar için düşünülmüş olan odak ayarı. Bu ayar diopter ayarı kadar hassas olmasa da gözlük takarak görüş alanını kısıtlamak istemeyenler kullanıcılara yardımcı olabilir. Oculus uzun zamandır Rift'in geliştirici kitlerinde IPD ve göz mesafesi ayarlamalarını desteklese de yoğun taleplere rağmen fiziksel olarak bu ayarı yapabileceğimiz bir butonu cihaza eklemedi. Bu özelliği başlığa kendileri eklemek isteyen geliştiriciler dahi oldu. Şu aşamada Oculus'un tüketici versiyonuna bu eklemeyi yapıp yapmayacağı henüz netlik kazanmış değil.



14. adım geliştiricilere ana Lighthouse istasyonunu nasıl bağlayacağını anlatıyor. Mevcut sistemde güç çıkışına erişimin yanı sıra üniteler 12 metrelik bir sync kablosu ile birbirlerine bağlanmak zorunda.

Bu adımın sol üst kısmında yazan "Sadece Geliştirici Versiyonu" yazısı tüketici versiyonunda ki Lighthouse temel istasyonunda sync kablosuna gerek duyulmayacağı anlamına gelebilir. Zira odanın içinde bu boyutta bir kablonun bulunması kullanıcılar açısından sıkıntı verici bir durum oluşturacaktır. Muhtemelen Valve tüketici versiyonunda verileri laser/LEDler ya da kablosuz linkler aracılığıyla aktararak senkronu kurmaya çalışacak. Steam VR'ın rakiplerine oranla sahip olduğu en büyük avantaj kullanıcıya sağladığı "oda-boyutlarındakii" oynama alanı. Ancak bu durumda akla gelen ilk soru kullanıcıların bu denli bir alana sahip olup olamayacakları. Herhalde bu soru, ilk olarak birçok insanın aklına Kinect'in yaşadığı sıkıntıyı getirecek. Görünüşe bakılırsa Valve, 4. adımda gördüğümüz kadarıyla kullanıcıların bunu halletmek için odalarında bazı değişiklikler yapmayı göze alabileceğini düşünüyor. Cihazın vaat ettiklerini düşününce bu sisteme sahip olan bir kullanıcı için bu çokta yapılması imkânsız bir şey değil aslında. Kılavuzdaki ikinci adım aynı zamanda sizi odanın içinde sizden başka canlı olmaması konusunda uyarıyor. Zira içine gireceğiniz gerçeklik ile fiziksel gerçeklik arasındaki çarpışma sizin açınızdan hiç hoş olmayan sonuçlar doğurabilir.


Broşürde minimum 4x4 metre boyutlarındaki bir odanın ideal olacağı belirtilirken minimum oda boyutlarının 3x2 metre olacağını söyleyebiliriz. HTC Vive Geliştirici Versiyonu kiti kurulum kılavuzu, aynı zamanda Lighthouse'un parçalarını da kapsayacak şekilde oldukça şaşırtıcı sayıda çok parçanın envanterini de içeriyor.

 



13. adım duvara, tavana, raflara ya da direkt olarak standart tripoda bağlanabilecek donanımları gösteriyor. Tavana bağlayabileceğiniz bir kancada bu konuda iyi bir alternatif olabilir.

 



Kılavuzun ilerleyen bölümlerindeki 23. ve 24. adımlarda kablosuz kolların USB adaptörleri aracılığıyla nasıl kablolu hale getirilebileceği de anlatılıyor.